Pentru crestini

Este foarte important pentru noi să examinăm cu atenţie credinţele atât de răspândite despre viaţa, misiunea şi moartea lui Iisus din Nazaret. Se consideră in mod fundamental că Iisus a venit să moară pentru păcatele noastre şi de asemenea se crede că această moarte spală în mod automat păcatele oamenilor de îndată ce aceştia cred în Iisus. Creştinii de regulă văd misiunea Sa numai în raport cu moartea Sa.
Atunci când sunt interesaţi despre misiunea lui Iisus, ei consideră că singurul motiv al venirii Sale pe Pământ a fost să moară şi să spele păcatele oamenilor.
Insa este foarte important să separăm misiunea lui Iisus de moartea Lui. Misiunea lui Iisus si moartea lui Iisus sunt evenimente complet distincte şi trebuie să fie examinate separat dacă vrem să-L înţelegem pe Iisus şi astfel să tragem foloase din această înţelegere.
Este o ruşine dacă cei mai mulţi dintre noi văd moartea Sa ca fiind misiunea Sa pe Pământ în timp ce Invăţătura, Mesajul Lui sunt de departe mult mai importante decât moartea Sa, cu toate că şi moartea Sa prin sacrificiu este la rândul ei de cea mai mare importanţă. Aceasta poate părea un paradox, însă dacă privim din lumina faptului că El şi-a sacrificat viaţa pentru a-Şi proteja misiunea, atunci nu este greu de înţeles. Iisus a murit şi S-a sacrificat pe El Insuşi pentru a-Si susţine şi proteja Invăţătura Sa, Invăţătură care reprezintă de fapt misiunea Sa. Misiunea Sa a fost să aducă o învăţătură nouă oamenilor arătându-le drumul înapoi spre Dumnezeu Tatăl. Numai în acest lucru a constat Misiunea Sa. Aşadar, aici este vorba de două evenimente distincte. Un eveniment este misiunea Sa adevărată care constă în aducerea unei noi Invăţături, iar al doilea eveniment este protejarea acestei Invăţături prin sacrificiul morţii Sale.
Mulţi dintre noi încă nu realizează măreţia care se află în această unică realitate simplă, realitatea adevăratei Sale misiuni care constă în această Invăţătură pe care El ne-a adus-o astfel încât trăind conform ei să putem găsi drumul înapoi spre Dumnezeu. Numai această Invăţătură va fi şi poate fi salvarea noastră şi nimic altceva, iar acest fapt Iisus l-a arătat de multe ori, spre exemplu atunci când El a spus că numai cei care fac Voinţa Tatălui Său vor vedea Impărăţia Sa şi nu toţi cei care Ii spun “Doamne ! Doamne !” sau alte lucruri asemanatoare.
Nu trebuie să confundăm moartea Sa prin sacrificiu cu misiunea Sa reală. Atunci când a fost arestat şi I s-a cerut mai mult sau mai puţin să retragă ceea ce El spusese şi anume că El era Fiul lui Dumnezeu, El a reconfirmat faptul că era Fiul lui Dumnezeu şi a refuzat să retragă afirmaţiile Sale. Această fermă declaraţie a Sa şi refuzul de a ceda în faţa detractorilor Săi au avut ca urmare asasinarea Sa. Iisus a murit pentru convingerile Lui şi pentru Cuvântul Său. El a rămas neclintit în a apăra acest Cuvânt care reprezenta Invăţătura Sa şi moştenirea pe care El urma să ne-o lase nouă oamenilor. El a ales să moară pentru ca tot ceea ce ne-a oferit prin Invăţătura Sa să poată continua să existe.
Dacă ar fi retras afirmaţiile Sale şi ar fi negat faptul că El era Fiul lui Dumnezeu, atunci toată existenţa Sa ar fi fost în zadar. El a murit pentru ca noi să putem avea în continuare Cuvântul Său şi să putem trăi conform Lui. Acest Cuvânt pe care El L-a adus pentru noi putea să ne elibereze de oprimarea întunericului. Moartea Sa doar a păstrat Invăţătura Sa printre oameni aşa încât Invăţătura Lui să poată exista mai departe. Şi este această Invăţătură sau acest Cuvânt, cea care ne va elibera dacă trăim conform Ei.
De aceea trebuie să fim capabili să separăm moartea lui Iisus de Invăţătura lui Iisus. Moartea Sa a fost necesară pentru că nici o altă cale de alegere nu I-a fost lăsată lui Iisus. El a trebuit să aleagă, ori să capituleze în faţa detractorilor şi astfel să continue să trăiască, ori să-şi apere Cuvântul Său şi să-şi dea viaţa pentru acest Cuvânt şi astfel să-L păstreze pentru posteritate. O cedare în faţa detractorilor pentru a putea continua să trăiască ar fi avut drept urmare din acel moment faptul că reputaţia şi misiunea Sa ar fi fost complet distruse şi nimeni nu ar mai fi crezut nimic din ceea ce El ar mai fi putut spune după aceasta.
Nici o altă alegere nu a fost posibilă. Şi într-adevăr El a acceptat martiriul de dragul Adevărului pe care L-a susţinut şi reprezentat. Astfel Iisus a fost într-adevăr un mare martir pentru Adevăr, ba chiar cel mai mare martir.
Aceasta nu Il micşorează deloc pe El şi misiunea Sa, ci trebuie să fie venerat încă şi mai mult pentru că şi-a apărat cu preţul vieţii Cuvântul Său astfel încât noi să putem continua să trăim.
Aşadar este corect să se spună că El a murit pentru ca noi să putem trăi. El a murit pentru ca noi să putem continua să trăim spiritual şi să evităm moartea spirituală şi condamnarea spirituală. Aceasta nu se referă la viaţa şi moartea fizică. Toţi oamenii mor fizic, dar nu toţi sunt destinaţi morţii spirituale. Şi pentru a preveni aceasta a venit Iisus cu Invăţătura Sa.

( inspirat de pe http://www.kisol.com)

This entry was posted in inspirat de pe kisol.com. Bookmark the permalink.

Leave a comment